maanantai 22. elokuuta 2016

Gooood morning Kathmandu!

Saavuin Kathmanduhun sunnuntaina 21.8 n. klo 16 paikallista aikaa (paikallinen aikavyöhykehän on täällä +5h45min. Tarkoittaen siis, että jos Suomessa on klo 20:00 niin täällä on 23:45.) Ensimmäinen kerta kun törmään tällaiseen aikavyöhykkeeseen! Lento oli pitkä ja uuvuttava, mutta onneksi tutustuin paikalliseen jamppaan Tukholmassa, joka lensi mun kanssa samaa reittiä Kathmanduhun. Kyseinen jamppa on vuosikausia asunut Euroopassa ja mm. siitä kaksi vuotta Mikkelissä! Hän on menossa Annapurnalle vaeltamaan ja sovittiinkin, että vaelluksien jälkeen jos ollaan samaan aikaan Kathmandussa, hän näyttää mulle paikkoja. Lennoista sen verran, että tuli vastaan hauskin ja mieleenpainuvin "lennon opasvideo" tai mikä onkaan se missä käydään läpi kuinka turvavyöt kiinnitetään yms. FC Barcelona olk tehnyt yhteistyössä kyseisen videon Qatar Airwaysille ja se oli hauskaa katsottavaa, suosittelen jokaista googlaamaan! Laskeutuminen Kathmanduhun oli mielenkiintoinen kun tää mesta on laaksossa 1400m merenpinnan yläpuolella ja ikkunoista näkyi vaan vuoria, joiden väliin laskeuduttiin. Kenttä oli pieni ja siellä onneksi pääsi nopeasti ulos viisumi- ja passintarkastuspisteen kautta. Viisumi anottiin masiinasta ja 30pvä viisumi maksoi 40USD.

Oppaani odotti kentällä vastassa ja antoi tervetuliaislahjaksi buddhalaisen kauniin keltaisen huivin. On kuulemma tyypillinen tervetuliaislahja. Hieman stressasin sitä kun opas kertoi mulle vasta kun saavuin, että Luklaan lennetään vain ja ainoastaan selkeän sään aikana kun muutoin on liian iso riski lento-onnettomuudelle niin riskinä oli se, ettemme pääse lentämään aikataulun mukaisesti tiistaina niinkuin oli suunniteltu. Onneksi varasin silti loppulomasta päiviä niin pieni aikataulun jousto olisi ollut mahdollinen. Huristeltiin kapeita ja kaoottisia katuja vasemmanpuolisella liikenteellä hotellille saakka (Thamelin kaupunginosassa pieni ja idyllinen hotelli, 11e/yö). Huoneen ikkunoista kaikuu paikallisten jonkinlaista seremoniamusiikkia. Sähköt sain huoneeseen vasta tunti saavuttuani. Respan leidi selitti jotakin, että Nepalissa on sähköt päällä vain tietyn aikaa kerrallaan ja tulihan se sitten huomattua toistamiseenkin kun sähköt sammuivat tunti niiden käynnistymisen jälkeen. Kaksi lamppua palaa (olisikohan jollain varageneraattorilla tai vaan on vähemmän sähköä käytettävissä?!), mutta tv, ilmastointi tai loput lamput ja pistorasiat eivät toimi. Noh, ensimmäinen ilta meni jokatapauksessa vain siten, että kävin suihkussa ja sammuin sänkyyn.

Seuraavana aamuna oppaani haki mut hotellilta heti aamutuimaan ja vei kuskin kanssa ensin Swayambunath Stupaa katsomaan, jota kutsutaan myös apinatemppeliksi siellä elelevien tuhansien apinoiden takia.  Kyseessä on siis pyhäkkö Kathmandun kukkuloilla, jonka tärkein elementti on kaunis kukkulalla kohoava stupa rakennelma. Tämä on erittäin tärkeä buddhalainen pyhiinvaelluspaikka. Se mitä en ole ennen ymmärtänyt buddhalaisessa ja hindulaisessa uskonnoissa, että ne ovat hyvin lähellä toisiaan ja täälläkin näimme myös hindulaisia pyhäkköjä buddhalaisten lisäksi. Stupalle johti n. 350 kiviporrasta, joiden alkupäätä koristi ja suojeli patsaat. Ylhäällä oli monia pyhäkköjä ja buddhalaisia "rukouspyöriä", joita rullataan kädellä aina myötäpäivään. Ylhäältä pystyi näkemään lähes koko Kathmandun laakson. Talot Kathmandussa ovat matalia ja usein vain noin 2-4 kerroksisia, muutamia korkeampia taloja lukuunottamatta. Nepalilainen oppaani  myös kertoi, että usein maaseudulla talot saavat olla vain parikerroksisia.

Tämän jälkeen ajelimme Pashupatinath temppelille katsomaan polttohautauksia. Pashupatinath sijaitsee myös Kathmandussa, mutta Bagmati joen rannalla, jonka uomat johtavat aina Gangesiin saakka. Temppelinä Pashupatinath on yksi hindulaisten pyhimmistä temppeleistä Nepalissa ja mm. itse temppeliin sisälleon pääsy kielletty kaikilta ei hinduilta. Pashupatinath on hindujen suosima polttohautauskohde ja saimme todistaa muutaman henkilön polttohaustausta. Ensin uhrille pidettiin seremonia joen rannassa, jonka jälkeen ruumis kannettiin paareilla polttohautauspaikkaan, joka oli myös joen rannassa ns. kivilaiturilla. Nepalissa aina poika hautaa vanhempansa ja on vastuussa koko seremoniasta. Ensin polttohautauksen työntekijä valmistelee polttopuut, jonka jälkeen poika/pojat kantavat ruumista paareilla polttopuiden ympäri muutamia kertoja ja sitten asettavat ruumiin puiden päälle. Yksi pojista sytyttää ruumiin palamaan ja ruumista poltetaan aina siihen asti, että jäljellä on vain tuhkaa, joka myöhemmin lakaistaan jokeen. Tällä on tarkoituksena se, että sielu jatkaa matkaa. Joessa naiset pesivät vaatteitaan ja yksi uimarikin bongattiin.. Temppelialueella näimme myös paikallisia Sadhuja, eli niin kutsuttuja yogeja. He omistavat elämänsä meditaatiolle ja elävät hyvin askeettista elämää yöpyen luolissa tai muissa koloissa minne mahtuvat. He maalaavat kehonsa monin värein ja ovat hyvin näyttävä näky temppelillä.

Kaduilla oli erikoista nähdä lehmien vaeltelevan ja muutaman näin jopa lepäävän aivan keskellä risteystä. Pyhiä eläimiä kuin ovat, ne välttyvät hyvin autojen ja skoottereiden törmäyksiltä. Liikennehän Kathmandussa on kaaoottinen ja liikennevaloja ei ole. Liikennevaloina toimivat liikennepoliisit, joiden käsimerkkejä ajelijat pyrkivät noudattamaan. Ennen lounasta kävimme oppaani toimistolla hoitamassa vaellusluvat yms kuntoon huomista lentoa varten. Toivottavasti lentoaikataulu pitää paikkansa ja pääsemme lentämään klo 06:00 huomenna Luklaan. Lennämme n. 18 paikkaisella koneellaja lento kestää noin 25min. Luklan kenttä ei ole vaakatasossa vaan hieman yläkenossa, joten laskeutumisen pitäisi sujua mallikkaammin lyhyellä kiitoradalla :) Lounaalla kävimme paikallisessa raflassa ja söimme paikalliseen tapaan käsin. Oikein hyvää ja maukasta nepalilaista ruokaa! Illalla oppaani haki taas hotellilta ja käytiin vielä paikallisessa illallisella. Tänään aikaisin nukkumaan ja huomenna herätys klo 04:00.

Ps. En osaa lisätä puhelimen kautta bloggeriin kuvia, joten joku joka osaa auttaa asiassa voi ilmiantaa itsensä?:)


Ei kommentteja: